Neterselsedijk 24
5094 BD Lage mierde
Tel. 013-5091895
k.v.k. 18034524

 

Kwatrijnstal

Bij melkveehouder Sjaak Sprangers in Kaatsheuvel is onlangs de eerste kwatrijnstal geopend. Deze is mede ontwikkeld door ons en onze consortium partners Swaans beton, JOZ en Antonissen Agrarisch Advies.

De Kwatrijnstal is een innovatieve, in het landschap ingepaste melkveestal. Het veehouderijconcept biedt een hoog niveau van dierenwelzijn, lage ammoniakemissie en veel maatschappelijk draagvlak. De Kwatrijnstal heeft een unieke vloer die urine en vaste mest gescheiden afvoert. Dit vermindert de emissie van ammoniak fors en verbetert de biodiversiteit. 

Door de transparante opzet en de unieke dakvorm past de stal goed in het landschap en krijgen passanten zicht op wat er binnen gebeurt. In vergelijking met een gesloten stal oogt het open Kwatrijn veel minder massief. Door de stal heen blijft de omgeving zichtbaar. De dakvorm bestaande uit verschillende kappen geeft de stal een vriendelijke schaal, die aansluit bij de schaal van het landschap en van de streekeigen bebouwing. Hierdoor past de stal goed in het kleinschalige historische cultuurlandschap rondom de Loonse en Drunense Duinen. Maar ook in open landschappen is de open Kwatrijn goed inpasbaar.

In de Kwatrijnstal heeft elke koe 13,5 m2 loop- en ligruimte, dat is 50% meer dan in een MDV-stal. De ligeilanden hebben een strobed. Stro is comfortabel voor de koe, werkt isolerend en absorbeert vocht. Daarnaast geeft stro extra waarde aan de vaste mest. De stro wordt automatisch boven de ligeilanden verdeeld met een stroverdeler. 

 

Op woensdag 27 mei heeft staatssecretaris Dijksma de eerste Kwatrijnstal van Nederland geopend voor genodigden.

 

Terug naar overzicht